Vidéki kultúra: a patriotizmustól a befogadás művészetéig


Néphagyományok, kopott falusi vagy kisvárosi kultúrház amatőr színészekkel, vitrinben álló helytörténeti gyűjtemény, vagy a táj szépségeit ábrázoló kissé giccses festmények. Sarkítás? Talán igen, de sokaknak pontosan ezek a sztereotípiák jutnak eszébe a "vidéki kultúra" kifejezés kapcsán.
Az ok összetett. Részint hibás maga a vidék, mert gyakran a provincializmus kényelmesebb és olcsóbb, mint változtatni a régi beidegződéseken. (Végül is egy néptánccsoportot mindig elő lehet rántani, legyen szó akármilyen programról.) De hibás a "pesti humor" és mentalitás is, mert a vidék illusztrálására sokszor még mindig fejkendős néniket mutogatnak, akik erős tájszólással beszélnek. Mintha más nem is lenne Budapest határain kívül.

A KULToUR-Vidék célja nem a népi-urbánus vita életben tartása! Sokkal inkább a sztereotípiák eloszlatása, és egyfajta híd szerep az igényes, és tudományosan alátámasztott hagyományápolás, népi tradíciók és a kortárs kultúra között. Ahogy a blog fejlécében is olvasható, abban hiszek, hogy a vidéki kultúra nem az, ami puszta lokalitásból fakad, hanem az, ami képes befogadni mindazt a kulturális, művészeti "rezgést" ami a világból érkezik, s arra reagálni is tud.
Hogy, hogyan lehet valami egyszerre tradicionális és modern, jó példa Vajda Lajos festőművész munkássága (nem véletlen, hogy az egyik grafikáját választottam a fejléc, és így a blog illusztrálásaként). A zalaegerszegi születésű Vajda (1908-1941) a magyar avantgárd egyik kiemelkedő alakjává vált. Az ősi kultúrákból merített úgy, hogy közben megalkotta sajátos, "konstruktív-szürrealista sematikának" elkeresztelt stílusát, forradalmian új dimenziókat nyitva a 20. század magyar képzőművészetében.

A KULToUR-Vidék a továbbiakban - a tervek szerint heti rendszerességgel - igyekszik a fentiek szellemében reagálni, összefoglalni, vagy éppen ajánlani. Intézmények, személyek, események, vagy csak jelenségek kerülnek fókuszba; legyen szó irodalomról, képzőművészetről, filmről, színházról, és zenéről. A vidék pedig - melyről szól - többségében Zala lesz. A blog elnevezésében azonban nem véletlenül szerepel a "tour" szó. Túraajánlatok, utazásokhoz és egyéb "helyzetváltozásokhoz" kötődő észrevételek, kritikák szintén olvashatók lesznek.

Az oldal ezen kívül összegyűjti kedvenc helyeimet, amik a KULT-Helyek menüben láthatók.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Bunkertúra a Csepel Művekben - Légoltalmi kiképzés, szimulációval

Boros utcából a Dalos utcába - Dombmászások a város körül

Zadar vs. Zára - Hangalak és jelentés szubjektív nyár végi viszonya