Ha szép, ha nem, kimegy a tömeg a térre - Vakáció a Dísz téren

Eszembe jutott egy ősrégi vicc, ami szerint az az összefüggés a tér az idő és a tömeg között, hogy ha jó az idő, kimegy a tömeg a térre. Ki hát, még akkor is, ha történetesen az a bizonyos tér nem éppen a legszebb.
Túl van az első nyarán az átalakított zalaegerszegi Dísz tér. 2014 októberében avatták fel, de már építés közben sokan kritizálták: főleg a fém árnyékolókat, valamint a Technika Háza elé épített irodahelyiséget és a leendő vendéglátóegységet.

Avatóünnepség (2014 október)

Nemcsak vitákat, hanem civil mozgolódást is kiváltott az északi oldalon lévő platánfák kivágása. A téravatás után pedig sokan bírálták azt is, hogy az új virágágyások, valamint a túlzott beépítettség egyszerűen elveszi a térhatást, térélményt, sőt a díszkút, mint központi elem szerepét is. Mindezt csak fokozta, amikor kiderült, hogy egy új köztéri alkotás is kerül még a helyre, ami ráadásul stílusában (egy nemes alakot ábrázoló, klasszicizáló szobor) nem passzol a főleg modern elemeket magán viselő térhez.

Az átalakulás előtti, de korántsem az eredeti tér látképe

Kritikák ide, bírálatok oda, a nyári hőségben egyáltalán nem érdekelt senkit a tér esztétikai defektje. A legmelegebb nyári hetekben napnyugtától hajnalig szó szerint benépesült a Kossuth utca ezen szakasza. A tér használati értéke egyértelműen megnőtt, amit a tervezők abszolút sikerként könyvelhetnek el. Annál is inkább, mert a legfőbb céljuk az volt az átalakítással, hogy ne csak átmenő forgalom legyen a téren, hanem hogy pihenjenek, szórakozzanak is itt a zalaegerszegiek, és ez megvalósult.

Az építkezés első szakasza - a platánok még állnak

Ha visszatekintünk a térfejlődés egyes fázisaira, akkor azt láthatjuk, hogy a felépült - és valóban kifogásolható - objektumok és fakivágások ellenére azért történt három pozitív dolog. Az egyik, hogy megszűnt az északi és a déli oldalon az autóforgalom (bár az előbbitől még nem érezni azt, hogy a Dísz tér és az Európa tér egy szerves egységgé vált volna, márpedig ez is a célok között szerepelt).

Ilyen látkép már nincs, ha a Technika Háza felől közelítünk

A másik, hogy a város polgármestere megszabadította az átalakult teret, a legrondább/leginkább oda nem illő elemétől, a - nyugdíjas keltetőnek csúfolt - Kossuth utcára néző árnyékolótól. Az elbontás épp aznap történt, amikor felállításra került Farkas Ferenc Zalai nemes szobra. (A két dolog pedig összefüggött azzal, hogy a város azon a héten komoly ünnepségre készült, hiszen 130 éve lett Zalaegerszeg rendezett tanácsú település. A szoboravatásra és az ünnepi közgyűlésre pedig Fekete György MMA elnök is ellátogatott. A zavaró térelemet a ceremóniára illett eltüntetni.)

Északi oldal fák és fesztiválsátor nélkül

A harmadik "jóság" az, hogy megnyílt a (nagyon találóan) Díszpintyre keresztelt gasztro -és borbár, ami dizájnját tekintve jelentősen túlszárnyalja az egész tér stílusát és így hangulatát is. Ezen a ponton ellentmondásos érzelmei lesznek az embernek, mert az az építmény, amiben a bár helyet kapott, továbbra is bántja a járókelő szemét. Ugyanakkor ha beülünk a Pintybe, vagy kiülünk annak teraszára, akkor egész más perspektíva tárul elénk (és nem az elfogyasztott bor miatt). Innen ugyanis a barátságosabb elemei látszanak a Dísz térnek: a csobogó szökőkút, a virágok...és úgy általában a városi nyüzsgés.


Bontják a nyugdíjas pihenőt...

Pont ez a nyüzsgés (a használat) volt az, ami nyáron megadta a Dísz térnek az oly régóta várt városi tér funkciót. Izgalmas volt látni azt is, hogy hányféle (társadalmi) csoportosulás jelent meg esténként. Fagyizó családok, szökőkút vizét pancsoló gyerekek, pletykáló nyugdíjasok, szerelmespárok, a nemes-szobrával szelfiző tinik, padon hűsölő roma famíliák és a tér egy sarkában zenélő tehetséges roma fiatalok. Érdekes (de leginkább szomorú) volt a kontraszt a gasztrobár borozó-hamburgerező közönsége és a "kint rekedt", padon fekvő hajléktalanok között is.

...közben helyére kerül a Zalai nemes...

Ami pedig a legjobb, hogy ez a sokféleség mindenfajta atrocitás nélkül megfért egymás mellett (legalább is nincs hír arról, hogy bármi balhé lett volna a téren). Valószínűleg nem azért, mert félóránként elvonult a Kossuth utcán egy járőrautó, hanem mert mindenkit vonzott az újdonság, az új lehetőség, hogy akkor is kiülhet valahová, ha mondjuk épp nem akar (vagy anyagi helyzete miatt nem tud) egy vendéglátóhely kerthelyiségében ejtőzni... otthon a lakásban meg elviselhetetlen meleg van.
A sötétben meg többek között az a jó, hogy képes elrejteni a hibákat, az esti fények pedig a kevésbé szép helyeknek is tudnak meghitt, baráti hangulatot kölcsönözni.


Fekete György avatta fel

Az átalakult Dísz tér így összességében jól zárta a nyarat; megtalálta azt a funkciót, amit a kitalálói első körben vártak tőle. Azt persze nem tudjuk, hogy mit hoz a tél. Mennyiben módosítja majd a tavalyi kopárságot és nyomott, fásult hangulatot az, hogy a nyugdíjas pihenőnek szánt szürke pergola eltűnt, és hogy a Díszpinty télen is nyitva lesz.


Már nemcsak áthaladásra szolgál


Még az sem látszik, hogy az Egerszeg Fesztiválon, B-vitamin Napokon, őszi bornapokon és karácsonyi vásáron kívül milyen más szórakoztató funkciója lesz a térnek. Kialakulnak -e még olyan spontán látványosságok, attrakciók, mint a roma srácok nyári muzsikája. Vagy a csendesebb "pihenő-tér" szerep erősödik inkább.


Napnyugta utáni gyülekező


Jó az, hogy alakulóban van egy működő városi tér amit igazi városlakóként kezdenek használni az itt élők. A bosszantó az, hogy ha erre láthatóan van igény, akkor sokkal esztétikusabb, letisztultabb fazont is kaphatott volna... és akkor talán nem csak annyi lenne az átlag vélemény a tér külleméről, hogy "végül is jobb, mint volt".

Megjegyzések

  1. A tér attól lett igazán egy multikúltúrális hely, hogy sok padot helyeztek ki a felújítás után és a térelemek a szökőkút körül is sok lehetőséget kínálnak az ücsörgésre és ez hiányzott igazán a korábbi Dísz térről. Szóval most igazi tér, közösségi hely, ahol normálisan lehet társadalmi életet élni. A felállított szobrok csak fokozzák a közösségi élményt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ebben teljesen igazad van! Funkcionálisan nincs gond vele. Az esztétikai dolgokon meg mindig lehet vitatkozni. Bár egy ponton túl és egy idő után nincs értelme :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szőnyegporoló-állvány blues - Régi idők elhanyagolt utcabútorai

Fűszeres gyógyital az asszonynép kedvére - Ürmösbor Szegedy Róza-módra

Laktanya romok az őszi fák között - Fantáziafejlesztő séta Sármelléken