A KÉPben: a Szent György-hegy

A Balaton-felvidék,  illetve a Badacsonyi borvidék egyik jellegzetes tanúhegye. Magassága: 415 méter. Több túraútvonal halad át rajta.

Szent György-hegy látkép

Legfontosabb látnivalók: a hegy oldalán, tetején lévő bazaltoszlopok, más néven bazaltorgonák, illetve a magaslati kilátó a kissé kopár hegytetőn. Innen csodás panoráma nyílik a Balaton-környék többi tanúhegyére.
Egyéb látnivalók: Kőkapu, Sárkány-lik, Oroszlánfejű kút, Lengyel-kápolna, Tarányi-présház (ez utóbbi épp felújítás alatt áll).
Titokzatossága: az elhagyatott Ify-kápolna és remetelak (tetején az Emmaus felirat). Ify Lajos egykori fonyódi plébános építette, akit 1949-ben megfosztottak papi hivatásától, és utána ebbe a remetelakba költözött. Haláláig (1967) itt is élt. A ház azóta üres, igazi eldugott, kísértet járta hely. Állapota romos, düledező. Hivatalosan nem is látogatható. Persze ez sem a túrázókat nem zavarja (Pszt! :) ), de - ami sokkal rosszabb - azokat sem, akik szemétlerakónak használják az építményt és az udvart.

A Tarányi-présház részlete

Szent György-hegy előnyei: csendes, nyugodt, feltöltődésre alkalmas hely. Viszonylag könnyű túraútvonalak vannak itt, a hegytetőről pedig lélegzetelállító a kilátás. Gyakorlatilag egy 10-15 kilométeres sétával körbejárható a hegy. Ugyan a badacsonyi borrégió része, mivel közvetlenül nem határos a Balatonnal, nincs akkora tömeg és nyüzsgés, mint Badacsonyban, vagy Szigligeten. Ettől függetlenül sokak számára kedvelt kiránduló- és borozóhely. Több pincészet, és nemrégiben nyílt gasztroplacc is várja a betérőket. A többi tanúhegyhez hasonlóan ez is egy igazi "energiahely". Felfrissülésre, lecsendesedésre egyaránt alkalmas.
Ottjártunkkor (húsvéthétfőn) meglehetősen nagy volt a belvíz a Balaton és a tanúhegyek környékén, ami még különlegesebbé varázsolta a panorámát. És némileg kárpótolt azért, hogy ahhoz képest, hogy már április van, még csak a mandulafák virágoznak. :)

A belvíz fentről is jól látszik



Több fotó:

Távolban a Lengyel-kápolna

Remetelak és kápolna 1. ...

2.

3.


4.

Bazaltorgonák

Bazaltoszlop

Az egyik kilátó

Ha már húsvét...

A túra utáni megérdemelt jutalom :)

Belvíz és Badacsony

Belvíz és Gulács

A bátrak kiülnek a sziklára

Panoráma 1.

Panoráma 2.

Panoráma 3.


A tanúhegyek mindenhonnan jól látszanak


Légy KÉPben a KulTour-Vidékkel! :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szőnyegporoló-állvány blues - Régi idők elhanyagolt utcabútorai

Fűszeres gyógyital az asszonynép kedvére - Ürmösbor Szegedy Róza-módra

Laktanya romok az őszi fák között - Fantáziafejlesztő séta Sármelléken